Kenikmatan Spiritual Hidup di Kalangan Minoritas

Living as minority. No I was not cheering with alcohol. Trust me it was water, 😀

Pernah terbayang hidup di kalangan minoritas? Mungkin terpaksa menuntut ilmu di institusi berbasis agama lain, atau bahkan tinggal di negara yang sedikit jumlah umat Islamnya? Lalu jika kita berada di kalangan non-muslim Apakah akan sulit kita mengamalkan agama dan mencari kebahagiaan spiritual? Apakah kita selalu akan mengikuti arus dan melupakan nilai-nilai Islam?

Well, kalau dari pengalaman saya, justru banyak kenikmatan-kenikmatan yang ditemukan hanya jika berada di kalangan minoritas. Alhamdulillah, saya berpengalaman hidup 3 tahun di kalangan minoritas bersama orang tua (pengalaman luar biasa), dan 1 tahun di kalangan minoritas tanpa orang tua (sensasinya lebih luar biasa!).

Berikut penggalan-penggalan kisah tentang kenikmatan spiritualitas hidup di kalangan minoritas yang pernah saya rasakan

Lebih berhati-hati

Shalatnya jam berapa ya? Subuh jam berapa? Isya jam Berapa?

Hidup di negara empat musim membuat matahari keluar dan masuk pada jam yang berbeda-beda tiap harinya, dan bedanya sangat signifikan. Wajib deh tiap hari ngecek jadwal shalat. Biasanya kalau winter, matahari malas keluar, subuh bisa jam 8 pagi, maghrib jam 4 sore. Kalau summer mataharinya sombong banget, alhasil subuh setengah 3 dan isya setengah 12, wew! Apalagi di negara minoritas namanya suara adzan itu gak pernah terdengar. Nah keluar deh effort untuk tiap hari membuka website masjid lokal untuk melihat jadwal shalat atau memasang aplikasi adzan di komputer.

(Aslinya ini nggak ada kaitannya langsung sama kalangan minoritas, cuman ya berhubung negara empat musim ndilalah umumnya kok ya minoritas, hehe :D)

Tetangga kamu yang baik hati, menawarkan es krim! Ya siapa to yang mau nolak gratisan 😀 Eits ada E471 nya kagak yah? Masa mau nolak :S

Yap, kita jadi berhati-hati dengan apa yang kita makan, dan perkara ini nggak cuma apakah kita di supermarket memilih daging yang berlogo halal atau tidak. Tetapi semuuuuua bahan makanan harus dipastikan bebas dari bahan-bahan yang diharamkan, misalnya emulsifier (zat yang sering ditemukan pada roti, es krim dll) yang seringkali bahannya dari yang diharamkan dan ternyataaah yang diharamkan ini ngga sekedar daging b*b* loh, bahkan ada zat dari serangga yang diharamkan. Alamak. Bersyukurlah yang hidup di negara mayoritas, sudah ada majelis ulama yang melakukan sertifikasi. Tapi kenikmatannya adalah, alhamdulillah jadi teliti sebelum membeli dan rajin ikut kajian Halal-Haram, buka-buka kitab Fiqih Minoritas, dan inilah saatnya mengamalkan semua itu!

Berjumpa dengan yang seagama

Sedang keluar untuk belanja kebutuhan, tiba-tiba disapa sama seorang bapak-bapak “Assalamualaikum, are you from Indonesia? I am from Iraq, I am a doctor, this is my wife’s number, just call us if you need any help.” :’)

Di negeri mayoritas, bertemu dengan orang lain yang menganut agama yang sama bagaimana rasanya? Apakah tergerak untuk memberi salam? Atau sekedar melempar senyum? Haha tar semuanya disenyumin malah kita yang disangka aneh 😛 Yes, bertemu dengan yang seagama pasti rasanya senang sekali, kaya oase di tengah gurun 😀 Karena jumlah yang sedikit, ada sesuatu kesamaan yang membuat hati kita merasa sangat-sangat dekat, selayaknya saudara, walaupun sebenarnya kita berasal dari negeri yang berjauhan, bahkan ndak terbayang suatu hari pernah bertemu seperti ini. Indahnya ukhuwah.. :’)Luar biasa lagi kalau kita bersahabat dekat dengan sesama Muslim dari negara lain. Kita bisa belajar bagaimana Islam itu di negara lain, bagaimana mereka survive di kalangan mayoritas non-muslim. Menyadari bahwa bumiNya itu sangat luas dan memiliki budaya yang beragam itu luar biasa :DDan… bukannya mau menjelekkan nih, tapi jangan kaget aja deh kalau ternyata dengan berpindah dari mayoritas ke minoritas, ada yang bisa hold on dan taat dengan agama Islamnya, tapi juga ada looh yang kayaknya dari negara mayoritas muslim tapi malah membenci Islam, ada juga yang Islam tapi buat mereka alkohol is ok :S Well, menurutku itu terjadi di semua agama sih.. Pinter-pinter kita melihat situasi secara obyektif dan keseluruhan, enggak ngejudge dan bisa memfilter mana yang benar dan salah 🙂

Memikirkan kembali hal-hal mendasar

Kenapa judi haram dalam Islam? Kenapa babi haram?

Kadang-kadang hal simpel seperti ini sering ditanyakan. Hal-hal semacam ini adalah hal yang kita sudah percayai sejak dulu dan kita tinggal jalani saja, kadang tidak perlu memikirkan kenapa kok ini itu bisa diharamkan. Nah yang seperti ini baru kepikiran kalau kita sedang berada di lingkunan non-muslim karena keterbatasan pengetahuan mereka tentang Islam. Eitssss,, tapi apa kita sendiri juga tahu penyebabnya?

Menjadi agen Islam, malu dong kalau kita nggak bisa memberikan jawaban dari pertanyaan itu. Nanti orang pikir orang-orang Islam itu pada nggak serius dengan agamanya. Akhirnya mau ndak mau kita cari tahu lagi, belajar lagi dari awal tentang agama kita yang tercinta, merasa tertampar ternyata selama ini nggak pernah tahu hal-hal seperti itu. Dan selama ini kita mengaku Islam …

Masih soal pertanyaan-pertanyaan simpel akibat curiosity orang-orang di sekitar kita. Hati-hati kalau kita sedang diskusi dengan orang dengan intelektualitas tinggi, mereka pasti tidak akan dengan mudah menerima apa yang kita katakan. Apalagi kalau jawabannya hanya singkat dan tanpa bukti. Misalnya, kenapa babi haram? | Karena tidak sehat.| Tidak sehat bagaimana? Kakek saya makan babi dan umurnya sudah sampai 80 tahun. Nahlo.. Kalau udah gini ga cuma kitab-kitab agama yang dibuka dan dibaca lagi, tapi kitab ilmiahnya juga.

Selain kita butuh pengetahuan, kita juga harus belajar bijaksana dengan memilih kata-kata yang friendly, tidak menghakimi, tidak menyinggung dan menyakiti orang apalagi agama lain. Seringkali kita harus membuat analogi-analogi untuk itu. Kita nggak mau kan Islam dicap sebagai agama yang ga masuk akal, terbelakang, apalagi dengan imej dan stigma Islam di dunia sekarang ini.

Ah pokoknya, banyak hal-hal yang nggak pernah kita kepikiran untuk melakukannya ketika kita nyaman di kalangan mayoritas…

Didukung pemeluk agama lain

“Jangan! Kamu jangan makan itu, ada babinya” “Alvi! Kamu sudah shalat belum?”

Subhanallah! Karena orang sudah biasa menganggap kita “berbeda” dan seringkali harus diperlakukan dengan cara yang berbeda pula, kadang malah ndak perlu kita melulu yang mencari excuse. Rasanya benar-benar surprising ketika orang lain bisa memahami dan menerima perbedaan kita, dan bahkan sering didukung dalam beribadah. Wow. Kalau sudah sampai level kenyamanan itu, rasanya undescribably happy!

So, menjadi minoritas bukan berarti membuat kepercayaan kita menjadi luntur. Banyak tantangan baru yang membuat kita harus lebih gigih mempertahankan identitas kita sebagai Muslim. Dan dibalik perjuangan itu nikmat yang kita peroleh juga merupakan kenikmatan yang sangat langka yang membuat kita makin cinta dengan Islam. Alhamdulillah. Jadi jangan takut untuk travelling! Yuk keluar! Tuntut ilmu sampai ke negeri Cina! Anggap semua tantangan itu ada kenikmatan di baliknya! Nikmati bumiNya yang indah dan luas ini 😀

Trains in Europe (Part 2)

Seating Type


Most trains just have one kind of seating, which is, yeah, a normal train seat. Some are arranged all facing one direction, but it is not unusual if you have to sit facing the opposite direction from where the train is going. I think the speed and smooth movement makes it still comfortable.

ICE German Trains, I want to show that not all seat is facing front, this pic is the closest XD

French SNCF with recliner seats

Spanish Renfe-looking normal? but this was actually one of the most luxurious 😀

Some are arranged sequentially with two seats facing each other with a foldable table in the middle. The classic type which is very cute but I don’t really like is the compartment type. This one between the seats are separated and they have a door to enter. It is nice and private. However if you travel alone this would not be so interesting, besides, you cannot stretch your legs so far as you are facing some one elses legs in front of you, so unless you know this person, it won’t be so comfortable. FYI, European people dont like putting legs on the seats, so even the seat in front of you is empty, don’t put your feet up!

Compartment corridor- pic from http://oyana1990.wordpress.com   

Normal train seats facing each other with table is good for group travelers:  we can have backpacker meals on board! :p

The next kind, I think the interesting one is sleeper cabin. Here you can find beds in the train compartment. First impression, yay! We can have our legs stretched, maximum rest along the journey, isn’t that nice? 😀 Yes it was really nice, but, there are also downsides. Firstly, it takes time for people to settle in their beds. It turns out there is not much room to put our luggage, only the spaces under the bottom beds. We need time to arrange them, and it can be quite a chaos, because the space between the beds are so small, unless people stay in their beds, it would become even smaller X( sometimes we need to wait outside the compartment door too, and this makes the corridor outside compartment door always crowded. Bottom line, its very hard to move. Secondly, you can’t do anything but lie down. The space between the bunks are not that big, so you cannot sit up.

Sleeper Cabin
Can’t do anything but lying down.

And uh, the other thing that kills me with this sleeper cabin, is that, you don’t (or can’t?) take your boots/shoes off. Its winter, everyone is wearing footwear that “covers” you from the cold and the compartment room is way too small, I can imagine if I take my boots off (that I have been wearing to long walks of the journey) the smell would kill everybody in the room. And its Europe, their access to water is just for hands and face. It was unusual for me sleeping with my shoes on.

Even more interesting there is the trenhotel. This is an international overnight train, only runs to and from specific places. Unfortunately I cannot write so much about this one. I almost going to ride this train, but it was a bad winter weather, so my most expensive train was cancelled, we went on a bus instead. :sadface:
So I googled about the trenhotel. It seems like it is similar to the sleeping cabin, but with larger space, just double bunks, so more space if you want to sit and fold the upper bed. Also the beds have sheets. The grand class even have private toilets in their compartments. :drooling:

Tourist class Elipsos Trenhotel that I didn’t get to taste




Trains in Europe (Part 1)

Hello again blog! Its been a while since my last post.

So I was inspired to write about trains, because when I was in Europe, my friends and I travelled around Europe by train. We travelled for 15 days in total, to 13 different cities in Europe, mostly are big cities.

We decide to go by train because 1. There is a package from Eurail which suits us, and we thought it was cheap coz we were still under 25 years old. 2. If we take the train, we are going to arrive directly in the center of the cities, so access to tourism spots would be easy, rather than taking planes and land in a far-from-town airports. 3. There is no baggage limit. We thought travelling 15 days would mean we are going to buy hell lots of stuff (and we really did) 😀

Okay so firstly we are going to talk about Eurail. Eurail is a service that we can use where we can board any European train with only single ticket. There are many packages Eurail offers, from only one country pass, regional pass (few neighboring countries), and global pass (any Schengen countries. The validity period also varies (I don’t remember all, you can check on the website, I think it is eurail.com). And of course the prices are different, surprisingly for travelers with age younger than 25 (or 24?) its cheaper. I don’t know why but maybe youth are encouraged to travel! Yay!

My Eurail Ticket, one ticket to board all trains in Europe 😀

Buuuuut it turns out the Eurail Pass was not as convenient as we thought. The reason is that in some countries we need to have seats reserved to board the train, meaning, yes, unfortunately we need to pay more, although it was not as expensive as the price of the whole ticket. For German trains, reservation fee is around €5-€20 (depends on seating type). For French trains it depends on the class of the train, so we chose the cheapest and it was also €5-10. For Spanish trains it was around €6.50. The most expensive usually is the train that travel between countries. The most expensive we ever paid was €48.00, yes, that’s only for seat reservation. But it was an international train and it was a Trenhotel, I will explain later 😀 Aaaand for Italian second class train yayfully we don’t need any reservation, just board and sit wherever we like 😀

Regional Italian train second class: free of reservation fee!

Regional Spanish trains: pay 6.50 Euros for reservation

International train is more expensive: 9 Euros each for reservation ticket. Train to Venice is also a special case, not free, but still pretty cheap 😀

Ok I won’t write too long, because I know some people won’t even want to start reading when a blog post is too long (actually that’s me, lol). On the next part I will write about type of seats, different country with different service, making routes, train facilities, and more! I hope I can post some pictures too 😀

(p.s. This post was written on my journey from Surabaya-Jogja on Sancaka train. Yeah you can guess where the inspiration came from)

posted from Bloggeroid

Become Our Sponsors in ASES Stanford Summit 2012

Assalamu’alaikum, hey hey everyone 😀

I still remember how excited I was when I got this email here

wow.. I can’t believe it, I will be going to Stanford and Silicon Valley! Alhamdulillah alhamdulillah 😀
I heard about the opportunity from a post in Kompas and decided to give it a try because they offer scholarship opportunities for Indonesian students. I got the announcement that I have been accepted to the event, along with my junior at school, Dennis, but sadly we were both did not get the scholarship, as there were 22 Indonesian students applied and only 2 was granted the scholarship. 
I got quite confused at first whether to continue on participating or not, obviously due to financial matters. But we got the word of encouragement and support from Mr. Lukito Edi Nugroho, the Head Department of EE&IT UGM, that we must consider this as a “long-term investment” for the future and must struggle to reach it.
So here I am struggling for the stepping stone of my dreams. Me and Dennis are looking for companies/donors who are willing to sponsor our trip to Stanford University to attend the ASES Stanford Summit 2012. The expense is around US$2000 for each therefore US$4000 covering return trip and registration fee for both of us.
How will the donors benefit from this?
Well, I think this event will give us a lot of new interesting insights on business innovation and entrepreneurship. I feel that a lot of students in Yogyakarta especially UGM are very interested in entrepreneurship especially in IT. I believe they are keen to hear our stories about Silicon Valley and the Stanford Summit. So we are planning to conduct a sharing session. Through this event we can:
  • Wear T-Shirts with the company’s logo
  • Make a banner with the company’s logo
  • Show a company video in the session
  • Other than that I can write in my blog, twitter and facebook about the event with mentioning the company sponsors
  • Dennis, who is running a game development startup, Amagine Interactive, said that the sponsor can be mentioned/take part in his next to be released game 
  • …and other things depend on what the company donors request
Why do I really want to attend this event? The answer is that I am just very excited to visit Silicon Valley and learn the culture, attitude, atmosphere and technology advances that made them successful and take as much as possible back to inspire everyone else. I also want to promote Indonesia especially Jogjakarta with its potentials in entrepreneurship and IT. The last ASOCIO ICT Summit 2011 I attended, gave me the impression of a positive hope about Jogja.

So if there is anyone interested and would like more information about us or the event, please contact me at alvi.syahrina[at]gmail.com or mention me in Twitter @SyahrinaAlvi or call at +6281215318448. And for anyone who have read this please do help by as simple as sharing this post 🙂 and for those in Jogja make sure to come to my sharing session soon, lets get inspired by Silicon Valley!


Wassalamua’alaikum wr wb.

UPDATES:
  • Alhamdulillah, me and Dennis have both already got US Visa for short term travels
  • We have started booking for flights through a travel agent (cheaper than online booking) but we must pay for the ticket soon 😦
little steps in realizing my dreams…